La figura d’Eugeni d’Ors, de nou a debat

noucentisme
La Institució de les Lletres Catalanes acaba de publicar el llibre Eugeni d’Ors. Potència i resistència, un volum editat per Xavier Pla amb més de trenta textos d’estudi dedicats a la figura de l’escriptor i la seva obra. Amb motiu de la publicació, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut d’Estudis Catalans ja van organitzar una jornada d’estudi, el passat 28 de maig, dedicada a Ors. Després de la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya i del centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques, rellegir Eugeni d’Ors és també rellegir un personatge clau dins aquestes dues institucions i la política cultural de l’època.
 
L’edició del llibre és a cura del Xavier Pla (Girona, 1966), professor de la Universitat de Girona, crític literari i especialista en l’estudi d’Eugeni d’Ors. El llibre, de 240 pàgines, inclou més d’una trentena de textos de tesi d’autors de diferents àmbits, com ara Joan-Ramon Resina, Josep Murgades, Oriol Pi de Cabanyes, Mary Ann Newman, Jordi Gràcia o José-Carlos Mainer. Tots els autors tenen la voluntat de donar una visió polièdrica de la trajectòria intel·lectual d’Eugeni d’Ors, des de diferents vessants i vinculacions polítiques, estètiques i intel·lectuals.
 
Eugeni d’Ors és una figura complexa, amb llums i ombres. El llibre subratlla aquesta dualitat del personatge (catalanista/falangista, clàssic/barroc, romàntic/antiromàntic, personatge antipàtic i alhora adorat…) i pretén fer-ne una relectura sense els condicionants previs que l’han mantingut tan de temps com un autor en el purgatori.