noucentisme

Girona pren el relleu de Sitges com a seu del Simposi del Noucentisme

El Noucentisme sovint s’ha estudiat com un fenomen aïllat, com si s’hagués desenvolupat al marge de la història cultural de l’Europa de l’època. El segon Simposi Internacional sobre el Noucentisme pretén corregir aquesta percepció presentant el treball d’una sèrie d’investigadors que ens ajudaran a veure el moviment noucentista des de perspectives diferents i en relació a la cultura i la societat europea del primer terç del segle XX.

El tema del Simposi parteix de la necessitat d’estudiar els paral·lelismes, contactes i concomitàncies entre el Noucentisme i altres moviments culturals que es van desenvolupar arreu d’Europa durant aquell període. La voluntat del Simposi és tenir una visió més àmplia i precisa de diferents aspectes que poden ajudar a un major coneixement i difusió del Noucentisme, un moviment encara molt desconegut.

Noucentismes: el Noucentisme català en el context cultural europeu
II Simposi Internacional sobre el Noucentisme
Girona, 23-25 de març de 2017 

Programa preliminar
Dijous 23 de març
Sala de Graus, Facultat de Lletres, Universitat de Girona
09.00h Acollida i inscripcions.

10.00h Obertura del Simposi i parlaments inaugurals.

10.30h 1a sessió, presidida per Maria Lluïsa Faxedas (Universitat de Girona). Ponència inaugural: Jean Clair (Académie française).

11.30h Pausa cafè.

12.00h Comunicacions.

14.00h Debat.

16.30h 2a sessió, presidida per Joan Ramon Resina (Stanford University). Ponència d’Ara Merjian (New York University): A New Antiquity for a New Century: from Noucentisme to Novecento.

17.30h Comunicacions.

19.30h Debat.

Divendres 24 de març
Sala de Graus, Facultat de Lletres, Universitat de Girona
09.30h 3a sessió, presidida per Xavier Pla (Universitat de Girona). Ponència de Patrizio Rigobon (Università Ca’ Foscari di Venezia): El ‘Novecentismo’: l’ideari de Massimo Bontempelli i el Noucentisme.

10.30h Pausa cafè.

11.00h Comunicacions.

13.00h Debat.

16.00h 4a sessió, presidida per Jordi Falgàs (Fundació Rafael Masó). Ponència d’Àlex Susanna (Agència Catalana del Patrimoni Cultural): L’Arcàdia catalana: Maillol, Séverac, J.S. Pons, Terrús, Frère, Manolo, Sunyer i Togores”.

17.00h Presentació de l’edició de les ponències del I Simposi a càrrec de Vinyet Panyella (Consorci del Patrimoni de Sitges).

17.30h Conclusions finals.

18.00h Visita guiada a la Casa Masó de Girona i a l’exposició ‘De l’amor és lo jardí’: Masó i els teixits (inscripció prèvia).

Dissabte 25 de març
Museu Municipal Josep Aragay de Breda (inscripció prèvia)
10.00h Sortida de Girona en autocar.

11.00h Visita guiada a càrrec de Xavier Castanyer, director del Museu.

12.30h Parlaments de clausura del Simposi.

13.00h Tornada a Girona.

Direcció del Simposi: Joaquim Maria Puigvert (Universitat de Girona) i Jordi Falgàs (Fundació Rafael Masó).

Comitè Científic: Xavier Pla (Universitat de Girona), Maria Lluïsa Faxedas (Universitat de Girona), Joaquim Maria Puigvert (Universitat de Girona), Mercè Vidal (Universitat de Barcelona), Vinyet Panyella (Consorci del Patrimoni de Sitges), Joan Ramon Resina (Stanford University), Robert Davidson (University of Toronto), Jordi Falgàs (Fundació Rafael Masó).

Organitza: Universitat de Girona i Fundació Rafael Masó, amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, de la Diputació de Girona, de l’Ajuntament de Girona i del Museu Municipal Josep Aragay de Breda.

Inscripcions: a partir del 10 de gener de 2017 a la pàgina web del Simposi.
– 
Estudiants i personal UdG: gratuïta.
– Estudiants d’altres universitats: 20 €
– Del 10 al 31 de gener: 50 €
– De l’1 de febrer al 24 de març: 75 €
La matrícula inclou l’entrada i visita guiada a la Casa Masó de Girona (divendres) i el viatge i entrada al Museu Municipal Josep Aragay de Breda (dissabte).