PALAU DE MARICEL

Foto1El Palau de Maricel és una de les joies noucentistes de Sitges. Construït entre 1910 i 1915, l’edifici va transformar, per iniciativa del multimilionari nord-americà Charles Deering, l’antic hospital de Sant Joan Baptista en una casa senyorial on hi va dipositar una important col·lecció d’obres d’art. L’impulsor de la reforma de Maricel va ser l’artista i enginyer Miquel Utrillo, que va convertir l’edifici en una sumptuosa residència ornamentada amb elements de diferents èpoques i procedències. L’edifici va incorporar una cinquantena de capitells de l’escultor Pere Jou, que van decorar portes i finestres.

 

En els primers anys després de la reforma, Maricel va acollir obres del Greco, Zurbarán, Murillo, Casas, Sunyer, així com peces medievals de notable valor patrimonial, que formaven part de la col·lecció de Deering. Per causes no del tot aclarides, Deering aquestes obres l’any 1921 als Estats Units. Bona part d’aquestes obres, avui són a l’Art Institute of Chicago.

 

Foto2

El conjunt de Maricel està estructurat avui en diferents espais: el Palau de Maricel i el Museu de Maricel, però també la Biblioteca Santiago Rusiñol i l’Arxiu Històric de Sitges, que ocupen la part de l’edifici que dóna a la plaça de l’Ajuntament.

 

El Palau de Maricel és un espai destinat fonamentalment a activitats culturals i protocol·làries. Concerts, conferències, presentacions, convencions i casaments civils es duen a terme en les diferents sales de l’edifici. L’espai és oberta les visites guiades cada diumenge al migdia. Els principals espais del Palau són el Saló d’Or, el Saló Blau, les terrasses i el claustre, que acumulen una singular col·lecció d’art.

 

Foto3

El Museu de Maricel, inaugurat el 1970 i que actualment enllesteix les obres de reforma, conté diferents col·leccions, com les del doctor Pérez Rosales i la de la Vila. Els fons del Museu abracen des de l’art medieval (com el mural romànic del Pantocràtor de Santa Maria de Cap d’Aran, del segle XII) fins la pintura moderna. Entre les seves col·leccions hi ha obres de Josep M. Sert, Ramon Casas, Josep Llimona, Jaume Sunyer o Pablo Gargallo. A més, també conté peces representatives de l’Escola Luminista de Sitges, amb obres d’Arcadi Mas i Fondevila, Josep Batlle i Amell, Felip Masó o Joan Roig i Soler.