Cornudella, Bou i Comadira llegeixen Carner a la Casa Masó

b5ba43c0358667c8d9f952570379773c_Carner_100_396
El menjador noucentista de la Casa Masó serà aquest mes d’abril l’escenari de tres trobades amb especialistes en l’obra poètica de Josep Carner, que llegiran fragments i faran una anàlisi dels poemaris Auques i ventalls i La paraula en el vent, coincidint amb el centenari de la seva publicació, l’any 1914. El poeta i editor Jordi Cornudella, el professor i assagista Enric Bou, i el també poeta Narcís Comadira ocuparan el lloc per on fa cent anys van passar els principals escriptors noucentistes (Josep Carner, Eugeni d’Ors i Josep M. López-Picó, entre d’altres) quan visitaven la ciutat, convidats per Rafael Masó. El cicle “Carner a la Casa Masó: tres lectures cent anys després d’Auques i ventalls i La paraula en el vent” ha estat coordinat pel professor de la Universitat de Girona Xavier Pla. A causa de les dimensions reduïdes del menjador, l’aforament està limitat a un nombre màxim de vint persones per sessió.
 
La idea del cicle va sorgir d’un article de Narcís Comadira en el que reivindicava la importància d’Auques i ventalls i La paraula en el vent: “És amb aquests dos llibres que comença la història del Carner que serà el més gran poeta català i un dels grans poetes europeus, és a dir, del món.” Comadira també recordava que el mateix Carner va ser a la sala Athenea de Girona per fer una lectura d’Auques i ventalls uns mesos abans de la publicació del llibre. “Parlo de tot això –afirma Comadira– per indicar que, en aquells anys, Carner tenia una forta relació d’amistat amb Masó i la seva família. Així, a Auques i ventalls dedica un poema a la dona de l’arquitecte i a La paraula en el vent un a Masó, un poema que l’esperit crític de Carner no inclourà a Poesia. Si, en canvi, el dedicat a Esperança Bru de Masó.” De fet, el manuscrit original de Carner per al pròleg d’Auques i ventalls es conserva a l’arxiu de la Fundació Rafael Masó.
 
En el cas de La paraula en el vent, Comadira també explicava que el darrer poema del llibre neix d’un fet circumstancial ocorregut al menjador de la Casa Masó: “Masó tenia tres germanes, i el poema descriu la sobretaula d’un sopar a can Masó. Quan les noies, tocades per la son, es retiren, queden els homes sols, alliberats de qualsevol actitud de gallet davant d’aquella presència femenina. Un cop les noies fora, els homes poden deixar de fer comèdia i poden parlar de les seves coses, poden ser amics. Aquesta nimietat anecdòtica pren un caràcter universal de solució. Simplement per l’habilitat i el talent del poeta”.
 
Carner a la Casa Masó: tres lectures cent anys després d’Auques i ventalls i La paraula en el vent
Dimarts, 7 d’abril, 20:30 h: Jordi Cornudella, poeta i editor
Dimarts, 14 d’abril, 20:30 h: Enric Bou, professor de la Universitat Ca’ Foscari de Venècia
Dimarts, 21 d’abril, 20:30 h: Narcís Comadira, poeta i pintor
 
Cicle coordinat pel Dr. Xavier Pla, professor de la Universitat de Girona. Amb la col·laboració de l’Aula d’Humanitats del Centre Cultural la Mercè.
 
Aforament limitat
Entrada: 15 €
Membres del Club Girona Cultura: 5 €
Venda d’entrades al web del Club Girona Cultura